اخبار مهم
Home / آشپزی / طرز تهیه حمص با نخود + خواص نخود و نخود سیاه
36856_733.jpg

طرز تهیه حمص با نخود + خواص نخود و نخود سیاه

حمص یا Hummus یکی از پرطرفدارترین و لذیذ‌ترین پیش‌غذاهای “عربی – مدیترانه‌ای” است. این خوراک سالم و خوشمزه که در اغلب رژیم‌های لاغری توصیه‌ می‌شود، در کشورهای غیر عربی در کنار هویج و کرفس به عنوان مزه و در اکثر کشورهای عربی به عنوان سس در کنار غذاهای گوشتی مثل کبه سرو می‌شود. 
حمص لغتی عربی به معنای نخود و نام کامل این غذا، حمصّ بطحینه می‌باشد. حمص دارای مقادیر زیادی آهن، ویتامین C، فولات، ویتامین B6 و پروتئین است. همچنین این خوراک فیبر بسیار بالایی دارد که برای بهبود عمل‌کرد دستگاه گوارش مفید است. حمص یکی از معروف‌ترین غذاهای گیاهی و مورد علاقه گیاه‌خواران است.

مواد لازم برای تهیه حمص با نخود:


نخود پخته یا کنسرو نخود ۱ لیوان
ارده ۱/۲ لیوان
سیر ۳ حبه
آب‌لیمو تازه ۱/۴ لیوان
روغن زیتون دل‌خواه
نمک و فلفل قرمز به میزان لازم


نکته:
اگر از نخود خام استفاده می‌کنید باید شب قبل نخود را شسته و در آب خیس کنید و تا قبل از شروع به آشپزی، دو یا سه بار آن را خالی کرده و دوباره ظرف را پر از آب کنید.
نخود خیس‌شده را بپزید و وقتی نرم شد دست به کار شوید.



طرز تهیه حمص با نخود:

  1. ۲ قاشق غذاخوری از نخود پخته یا کنسرو نخود را همان ابتدای کار برای تزیین کنار بگذارید.
  2. بقیه نخودها را داخل مخلوط‌کن بریزید و خوب له کنید. برای رقیق‌کردن نخود می‌توانید از مقداری آب نخود یا روغن زیتون استفاده کنید.  
  3. سیر، ارده، نمک و فلفل را به نخود له‌شده اضافه کنید و دوباره مخلوط‌کن را روشن کنید. 
  4. در آخر مقداری آب‌لیموی تازه به آن اضافه کرده و مخلوط کنید.
حمص شما آماده است. برای سرو حمص به روش سنتی، آن را داخل یک بشقاب بریزید و با پشت قاشق، از وسط به سمت لبه‌های ظرف پهن کنید. با همان پشت قاشق دایره‌هایی از مرکز به سمت بیرون بکشید و داخل این گودال را با روغن زیتون پر کنید. نخودهایی که اول کار کنار گذاشته بودید را برای تزیین روی حمص قرار داده و آن را با مقداری پودر پایریکا یا فلفل قرمز تزیین کنید. نوش جان.

نخود:

متأسفانه امروزi نخود که یک ماده غذایی بسیار مفید و پرانرژی است، در حال حذف شدن از سفره ایرانیان است و شاهد استفاده کمتر از آن در وعده‌های غذایی هستیم. با افزایش مصرف غذاهای خارجی و فست‌فود در سفره‌های ایرانی، مصرف این ماده غذایی مفید در طول روز و حتی در سال بسیار کمتر از گذشته شده است. 
نخود که از خانواده حبوبات محسوب می‌شود دارای املاح، ویتامین و پروتئین‌های متعددی از جمله نشاسته، کلسیم، فسفر، آهن، سدیم، پتاسیم، روغن گیاهی، مس و ویتامین‌هایی مانند ویتامین A، B1, B2 است.

نخود دارای اسیدآمینه‌های مختلف، ویتامین‌ها و موادمعدنی بسیار مفیدی است که می‌توانیم بگوییم نخود نه فقط یک غذا بلکه یک دارو محسوب می‌شود. نخود از زمان‌های بسیار دور مصرف خوراکی و درمانی داشته است. رازی و ابن بیطار کاملا آنچه را که دیسکورید درباره Erebinthos (نخود به یونانی) شرح داده، به نقل‌قول از وی تحت عنوان حمص آورده‌اند و طبق نوشته ابوریحان، اربیوتوس، حمص است که به پارسی نخود می‌نامند.
نخود، ماسک نخود، خواص نخود، فلافل، حمص، نخود خام، آب نخود، نخود سیاه، نخود پخته

ترکیبات شیمیایی:

دانه نخود دارای لیسین Lycine، سیستین Cystine، تریپتوفان، گالاکتین، ساکاروز، دکستروز و لولز، ماده روغنی، ویتامین‌های A، B1، B2، C، D، E، کاروتنوئیدها، موادمعدنی نظیر مس، آهن، بر، لیتیوم، پتاسیم، فسفر، کلسیم، اسیداگزالیک، اسیدمالیک و اسیداستیک است.

خواص نخود:

  • نخود تقویت‌کننده قلب بوده و در رفع یبوست‌های حاد و مزمن مۆثر است.
  •  نخود عضلات اسکلتی را تقویت می‌کند و به همین دلیل مصرف آن به ورزشکاران توصیه می‌شود.
  • نخود دارای خاصیت ضدسرفه و سرماخوردگی است.
  •  این ماده غذایی سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. بنابراین به افرادی که دارای بیماری‌های خود ایمنی مانند ام‌اس هستند نیز توصیه می‌شود.
  • نخود ازبین‌برنده انگل‌های روده، برطرف‌کننده دردسینه و تنگی‌نفس، تقویت‌کننده ریشه مو، درمان زردی، درمان دردهای کلیه و افزایش حافظه است.
  • نخود برای درمان پوکی استخوان به دلیل منابع غنی کلسیم بسیار سودمند است. در دوران رشد استخوان‌ها و دندان‌ها مصرف آن توصیه می‌شود.
  •  همچنین این ماده غذایی چنانچه با عسل ترکیب شود و به صورت یک پماد درست شود، به عنوان التیا‌م‌دهنده زخم‌ها مفید خواهد بود.

خواص آب نخود:

  • خوردن آب نخود پخته با قدری نمک، بازکننده‌ گرفتگی‌ها، مُدر(ادرار آور) و برای درد سینه و زخم‌های ریه مفید است.
  • خوردن آب خیس‌کرده نخود برای کاهش ورم لثه‌ها و تسکین درد دندان مفید است.

خواص روغن نخود:

  • طبع روغن نخود گرم و خشک و تند و با قدرت نفوذ بالاست. حالت روان و رنگ قهوه‌ای تیره داشته و در دمای ۱۵- درجه منجمد می‌شود.
  • روغن نخود مقوی مو است.
  • روغن نخود درد دندان و لثه را تسکین می‌دهد.
  • روغن نخود موثر در دردهای سرد است.
  • آشامیدن آن باعث رفع لک‌های صورت می‌شود.
  • مالیدن آن به زیر شکم باعث تقویت نیروی جنسی می‌گردد.
  • اگر روغن نخود به کف سر مالیده شود، برخی از انواع سر درد را درمان می‌کند.

مضرات نخود:

  • نخود برای مثانه و زخم مثانه مضر است از این‌رو باید با خشخاش خورده شود.
  •  خوردن نخود سبب ایجاد نفخ و گاز می‌کند و دیرهضم است.
  • آشامیدن آب پس از خوردن نخود مضر است.
طرز تهیه حمص، حمص با نخود، خواص نخود، نخود سیاه، نخود و ارده، نخود خام

نخود سیاه:

  • نخود سیاه نوعی نخود است که مصرف آن برای زنان باردار مضر بوده و باعث سقط‌جنین می‌شود.
  • شکننده سنگ‌ها و مدر فضولات است و قوی‌تر از نخود سفید می‌باشد.
  •  قوت تریاقی داشته، جهت استسقا، یرقان انسدادی، انسداد کبد و جذام نافع است.
  • ریختن آب آن جهت رفع سردرد، زردی رخسار، خارش و بی‌حسی اندام‌ها، مفاصل و تقویت مو مۆثر است.

گردآوری: گروه آشپزی infdqa

می فایل