اخبار مهم
Home / آشپزی / طرز تهیه ترشی انگور سیاه (ترشی انگور شانی)
58594_153.jpg

طرز تهیه ترشی انگور سیاه (ترشی انگور شانی)

ترشی انگور قرمز یا ترشی انگور شانی از گذشته دور، یکی از ترشی‌های مجلسی و اعیانی شهر تبریز بوده است و سر سفره مهمانی‌های زمستانی قرار می‌گیرد. 
طرز تهیه ترشی انگور مانند سایر ترشی‌‌هاست اما به اندازه دیگر انواع ترشی شناخته‌شده و رایج نیست.
فرقی که این ترشی با سایر ترشی ها دارد استفاده از نبات (ترجیحا نبات ساده یا کم زعفران) می باشد که طعمی ملس و خوشمزه به این ترشی می‌دهد.
از جمله ویژگی‌های انگور شانی که آن‌ را برای تهیه این ترشی مناسب نموده است می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • انگور شانی دارای دانه‌های گرد و درشت و تیره رنگ زرشکی – بنفش است. در مقایسه با سایر انگورها پوست کلفتی داردانگور شانی: سه کیلونبات (ترجیحاً ساده یا کم زعفران): نیم کیلو الی ۷۵۰ گرمسرکه (ترجیحاً سرکه شانی خانگی): مساوی با میزان آبآب جوشیده خنک شده: مساوی با میزان سرکه که سرخ مایل به سیاهی است و گوشت آن نیز سرخ و سفت است.
  • نهال انگور شانی را تاک یا مو نیز می‌گویند. ساقه‌های آن اغلب به رنگ قهوه‌ای است که نشانگر رسیده بودن آن و آماده بودن آن جهت تهیه ترشی یا سرکه شانی است.
  • آب این انگور به رنگ زرشکی-بنفش زیبایی بوده و طعمی بی‌نهایت دلنشین دارد. ولی به علت کلفتی پوستش و گران بودنش نسبت به سایر انگورها و اینکه به وفور در هر میوه فروشی فروخته نمی‌شود، خوردن آن به صورت حبه انگور چندان رایج نیست و بیشتر مصارفی چون تهیه نوشیدنی‌ها، آبمیوه‌ها، نوشابه‌ها، تهیه ترشی شانی و سرکه شانی و … دارد.
با طرز تهیه ترشی انگور سیاه (ترشی انگور شانی) آشنا شوید.

مواد لازم برای تهیه ترشی انگور سیاه (ترشی انگور شانی):

انگور شانی یا انگور سیاه درشت ۶ کیلوگرم
نبات ساده ۵۰۰ گرم
سرکه انگور به میزان برابر با آب
آب به میزان برابر با سرکه


طرز تهیه ترشی انگور سیاه (ترشی انگور شانی):

  1. برای تهیه ترشی انگور سیاه یا ترشی انگور شانی نکته مهمی که باید توجه کنید این است که انگورها را اصلا نباید حبه کنید. انگورها باید همراه با خوشه داخل دبه قرار بگیرند.
  2. پس انگورها را با استفاده از قیچی یا چاقو به خوشه‌های ریز تقسیم کنید و همراه با خوشه درون کاسه بزرگی قرار دهید.
  3. سپس آب و یک قطره مایع ظرفشویی به آن افزوده و خوب آن‌ها را بشویید. 
  4. انگورهای شسته‌شده را درون آبکش قرار داده و اجازه دهید آب اضافی آنها کاملا برود.
  5. سپس مقداری آب را جوشانده و اجازه دهید خوب خنک شود.
  6. خوشه‌های ریز انگور را درون ظرف ترشی (دبه) قرار دهید.
  7. گنجایش ظرف باید طوری باشد که انگورها بعد از ریختن محلول آب و سرکه، به آسانی درون مایع غوطه ور شوند.
  8. آب و سرکه را به میزان مساوی را درون دبه‌های کوچک ترشی بریزید. توجه کنید که مقدار آب و سرکه باید نصف-نصف باشد. یعنی اگر ظرف گنجایش ۶ پیمانه مایع را داشته باشد، سه پیمانه آن بایستی آب جوشیده خنک شده و سه پیمانه آن سرکه باشد. 
  9. دبه های مورد استفاده برای ترشی بایستی تمیز و خشک و بدون هر گونه سوراخ و بدون هر گونه بو باشد.
  10. حالا نبات‌ها را روی دهانه ظرف قرار دهید. به علت وجود سرکه، نبات‌ها بلافاصله آب خواهند شد. 
  11. در پایان کار، یک کیسه فریزر تمیز روی دهانه دبه قرار داده و در ظرف را محکم ببندید.
  12. ظرف ترشی باید حدود یک ماه در هوای آزاد و خنک باقی بماند تا ترشی جا بیفتد.
  13. قبل از یک ماه به هیچ وجه در ظرف را باز نکنید.
  14. وقتی ترشی جا افتاد، چند خوشه از انگور را جدا کرده و دانه کنید و در کنار انواع غذاها سرو کنید.

چند نکته درباره تهیه ترشی انگور سیاه (ترشی انگور شانی):

  • به جای نبات می‌توان از شکر یا قند نیز استفاده کرد ولی نبات کیفیت بهتری دارد.
  • برخی از هیچ نوع شیرین کننده‌ای برای این ترشی استفاده نمی‌کنند ولی با نبات یا شیرین کننده های دیگر، طعم این ترشی ملس و عالی خواهد شد.
  • برخی به جای ترکیب آب و سرکه، فقط از سرکه استفاده می‌کنند. با این روش ترشی خوشمزه‌ای خواهید داشت اما تندی سرکه، گلو را می‌سوزاند.
  • هرچه این ترشی مدت زمان بیشتری بماند، کیفیت بهتری خواهد داشت.
گردآوری: مجله اینترنتی infdqa

می فایل