اخبار مهم
Home / آشپزی / سویا سس چیست‌ + طرز تهیه سس سویا خانگی
52045_956.jpg

سویا سس چیست‌ + طرز تهیه سس سویا خانگی

سس سویا یا سویا سس نوعی چاشنی غذایی شور و تیره رنگ است که برای تهیه بسیاری از غذاهای آسیایی از آن استفاده می‌شود. از این سس که از دانه‌های سویا تهیه می‌شود،  برای مزه‌دار کردن انواع سوپ‌، انواع کباب گوشت، ماهی، مرغ، سبزیجات و حتی تهیه انواع دیگر سس‌ استفاده می‌شود.
مبدا اصلی سس سویا، کشور چین است. این سس نخستین بار در قرن دوم پس از میلاد در این کشور ساخته شد و کم‌کم به سایر کشورهای جهان نیز رسید. 
سویا سس در غلظت‌های مختلف و درجه‌های رنگ تیره تا روشن به فروش می‌رسد. سس‌های تیره معمولا غلیظ‌تر  و از لحاظ طعم و بو، قوی‌تر از سس‌های روشن هستند اما شوری کم‌تری نسبت به  سس‌های روشن دارند. 
تهیه سس سویا سنتی و اصیل فرآیندی سخت و پیچیده است و شاید مدت‌ها طول بکشد تا یک سویا سس خوب و مرغوب حاصل شود با این حال، در روش صنعتی با استفاده از دستگاه‌های قدرتمند و مناسب می‌توان این فرآیند را کوتاه‌تر نمود و یک سویا سس مرغوب و قابل قبول ارایه داد.
شاید کم‌تر کسی به فکر تهیه سس سویا در منزل بیفتتد با این حال؛ ما طرز تهیه سس سویا خانگی را به روش اصلی و سنتی به شما آموزش می‌دهیم تا در صورت تمایل بتوانید یک سس خوشمزه و قابل قبول تهیه کنید.

مواد لازم برای تهیه سس سویا:

لوبیای سویا ۴۵۰ گرم
آرد سفید ۲۴ ق غذاخوری
نمک ۱۶ ق غذاخوری
آب ۱ گالن

طرز تهیه سس سویا خانگی:

  1. برای تهیه سس سویا خانگی ابتدا همه لوبیاهای سویا را داخل یک قابلمه ریخته و با ۳ پیمانه آب بجوشانید. 
  2. وقتی آب به جوش آمد، حرارت را کم کنید و اجازه دهید حدود ۱ تا ۱٫۵ ساعت لوبیاها پخته شوند و دانه‌های سویا از غلاف بیرون بیایند. در صورت تمایل می‌توانید از زودپز نیز استفاده کنید. 
  3. وقتی دانه‌های سویا کاملا پخته شدند، همه دانه‌ها داخل غذاساز بریزید و مخلوط کنید تا به شکل خمیر یا پوره در بیایند. 
  4. حالا پوره سویا را داخل ظرف بزگری ریخته و آرد را به آن اضافه کنید و خوب مخلوط کنید تا به شکل خمیر دربیایند. 
  5. حالا خمیر را روی یک سطح صاف قرار داده و به قطعات مستطیلی ۳ سانتی برش بزنید. 
  6. برش‌های خمیر سویا را روی یک دستمال مرطوب قرار دهید و روی آن‌ها را نیز با یک دستمال حوله‌ای مرطوب دیگر بپوشانید. 
  7. مواد را همراه با دستمال‌های مرطوب داخل یک لایه سلفون بپیچید طوری که هیچ هوایی داخل آن نشود.
  8. بسته را برای حدود یک هفته یا بیشتر در جایی تمیز، خشک و تاریک گوشه آشپزخانه قرار دهید و در این مدت اصلا به آن دست نزنید.  
  9. پس از این مدت زمان، خمیر را از داخل سلفون و دستمال مرطوب خارج کرده و آن‌ها را کف سینی فر قرار بچینید. 
  10. سینی را مقابل نور مستقیم خورشید قرار دهید تا تکه‌های خمیر سویا کاملا خشک و قهوه‌ای رنگ شوند. 
  11. حالا نوبت مرحله تخمیر می‌رسد.
  12. یک ظرفی مثل قابلمه که تا مدت‌ها به آن نیازی ندارید را برداشته و آب و نمک را داخل آن بریزید و خوب مخلوط کنید.
  13. تکه‌های خمیر سویای خشک‌شده را داخل آن بریزید و درب طرف را ببندید. هدف از انجام این مرحله، حل‌شدن خمیر سویا در آب نمک است که خود این مرحله حدود ۶ ماه به طول می‌انجامد. 
  14. در طول این ۶ ماه، هر روز باید به قابلمه سر زده و مواد را با یک قاشق چوبی هم بزنید.
  15. وقتی تکه‌های خمیر سویا کالا حل شدند، موا را از داخل صافی رد کرده و داخل بطری بریزید. 
  16. سویا سس شما آماده است. شما می‌توانید از این سس برای مزه‌دار کردن انواع گوشت، غذاهای دریایی، سوپ و سبزیجات استفاده کنید. 
همان‌طور که دیدید فرآیند تهیه سس سویا بسیار وقت‌گیر و طولانی است و به نظر می‌رسد خرید یک بطری سویا سس به صرفه‌تر و راحت‌تر باشد. به هر حال امیدواریم در صورت تمایل به تهیه سویا سس خانگی، از این روش استفاده کنید و نتیجه مطلوبی بگیرید.

تهیه و ترجمه: مجله اینترنتی infdqa

می فایل