اخبار مهم
Home / سلامت / خواص شوید چیست؟ (آشنایی با خواص و مضرات شوید)
82371_719.jpg

خواص شوید چیست؟ (آشنایی با خواص و مضرات شوید)

شوید یا شبت از سبزیجات معطر و پرخاصیت بوده که در پخت انواع غذاهایی ایرانی مصرف فراوان دارد. علاوه بر ارزش تغذیهای شوید، این سبزی دارای خواص درمانی و موارد مصرف طبی بسیار بوده، در طب سنتی از برگ، ساقه و تخم شوید در درمان بیماری ها استفاده بسیار میشود. خواص شوید و کاربردهای دارویی آن در غالب گیاه دارویی، شامل خاصیت ضد نفخ، ضد اسپاسم، شیرافزا، معطر، مدر، محرک، خواب آور، ضد میکروب و آنتی اکسیدان است. در این مطلب خلاصهای از مهمترین خواص شوید برای درمان بیماریها در طب سنتی گردآوری شده است.


گیاه شناسی شوید

شوید گیاهی علفی، یکساله با برگهای سوزنی و گلهای چتری سفید تا زرد با دانههای ریز است. در اکثر کشورها از تخم شوید نیز به عنوان ادویه استفاده میشود ولی در کشور ما بیشترین استفاده از برگ و ساقه شوید بوده در بیشتر غذاها از آن استفاده میشود.

خواص شوید (طبیعت و خواص درمانی)

شوید دارای طبعی گرم و خشک است. برخی از مهمترین خواص درمانی گیاه شوید عبارتند از:

  • یکی از خواص شوید که در طب سنتی از آن استفاده میشود درمان مشکلات خواب و بی خوابی است، به این منظور برای درمان بی خوابی، قبل از خواب مقداری از برگهای تازه شوید را بجوید، همچنین به کسانی که در خواب خوروپف میكنند توصیه میشود، قبل از خواب كمی تخم شوید را جویده و با كمی آب بخورند. لازم به ذکر است استفاده از این درمان را نباید بیش از یک هفته ادامه داد.
  • استفاده از دم کرده شوید برای منظم کرن قاعدگی مفید است.
  • در طب سنتی از خواص شوید برای رفع دل درد و نفخ استفاده میشود.
  • شوید خاصیت ضد چربی داشته و مصرف آن در كاهش چربي خون مؤثر است.
  • گیاه شوید، افزايش دهندة شير مادر بوده و جالب است بدانید شير حاصله بعد از مصرف این سبزی خاصیت ضد كوليك در نوزادان دارد. و به تسکین دل درد نوزاد کمک میکند.
  • از دیگر خواص شوید در طب سنتی، استفاده از آن برای درمان تنگي نفس، ضعف معده، كبد، طحال و سنگ كليه و مثانه است.
  • در مورد بيماراني كه مبتلا به استفراغ شديد هستند و هيچ غذايي حتي آب را نمي توانند در معده خود نگاه دارند بهترين درمان مصرف دم کرده شوید است .
  • تخم شوید اشتها را زیاد کرده، باعث تقویت معده شده و به بدن انرژی میدهد.
  • یکی از خواص جالب شوید استفاده از آن به منظور درمان و تسکین دل درد در دام است. به عنوان مثال براي گوسفند و بز كافي است كه مقدار ۳۰ گرم تخم شويد به آنها داد كه نفخ و دل درد را ساكت كنند .


ارزش غذایی و ترکیبات موثر شوید

سبزی شوید منبع خوبی برای آهن، کلسیم، منیزیم، منگنز و فیبر غذایی است. فلاونوئیدها، کومارین، اسیدهای فنولیک و پارافین ها از دیگر مواد موثر موجود در این سبزی پرخاصیت و معطر است.

جدول ارزش و مواد غذایی شوید


 مواد و محتویات مقدار در ۱۰۰ گرم 
 انرژی ۴۳ کیلوکالری 
 چربی ۶/۴۱ گرم 
 پروتئین ۳/۴۶ گرم 
 کربوهیدرات ۷/۰۲ گرم 
 فیبر ۲/۱ گرم 
 قند ۰ 
 سدیم ۶۱ میلی گرم 
 پتاسیم ۷۳۸ میلی گرم 
 کلسیم ۲۰۸ میلی گرم 
 آهن ۶/۵۹ میلی گرم 
 فسفر ۶۶ میلی گرم
 منیزیم ۵۵ میلی گرم 
فولات ۱۵۰ میکروگرم
 ویتامین آ ۷۷۱ واحد 
 ویتامین ث ۸۵ میلی گرم

مضرات شوید (موارد احتیاطی و منع مصرف)

  1. مقدار سدیم شوید نسبتا بالا بوده و بیمارانی که مجبور به رعایت رژیم غذای کم نمک هستند، بایستی از زیادهروی در مصرف شوید خودداری کنند.
  2. برخی افراد ممکن است در تماس با شوید دچار حساسیت پوستی شوند.
  3. با توجه به اینکه طبع شوید گرم است، افراد دارای مزاج گرم بایستی از زیاده روی در مصرف آن پرهیز کنند.

منبع: کتاب خواص طبیعی و درمانی میوهها و سبزیجات

می فایل